Cloud Hosted Router (CHR) – публична бета версия за виртуализация

В последния си бюлетин (брой #69 от декември 2015 г.) MikroTik представи информация за Cloud Hosted Router (CHR) – публична бета версия на RouterOS, модифицирана за работа във виртуална среда. CHR поддържа 64-битова x86 архитектура (x86-64) и може да се използва в повечето популярни среди за виртуализация като: VMWare, Hyper-V, VirtualBox, KVM, QEMU и др.

CHR-X86-64-resources

Фиг. 1. RouterOS CHR Resources

Всички налични функции на RouterOS са достъпни по подразбиране.

Лицензирането на CHR е базиран в ограничения на максималната възможна скорост за качване на интерфейс. Лицензите са разпределени както следва:

Лиценз Ограничение на скорост Цена
Безплатен 1Mbit безплатно
Постоянен 1Gbit (P1) 1Gbit $45.00
Постоянен 10Gbit (P10) 10Gbit $95.00
Постоянен Неограничен
(P Unlimited)
Без ограничение $250.00

За всеки от платените лицензи се предвижда 60 дневен тестов период. За активиране на тестов период се изисква профил в уеб сайта на MikroTik. Активирането на тестов период се извършва през WinBox / System / License / Renew, въвеждане на данни за достъп до профила и избор на лиценз (фигура 2).

Фиг. 2. Безплатен, P1 и P 10 демо лицензи на Cloud Hosted Router

Все още не е възможно закупуване на „постоянен“ лиценз, но такава опция се предвижда скоро.

В страницата за изтегляне (секция Cloud Hosted Router / images) MikroTik предлагат следните файлове за изтегляне: img, vmdk, vhdx, vdi. Към момента те са налични само за Release candidate версиите.

Повече информация може да бъде намерена в MikroTik Wiki:  Manual:CHR.

Информацията е продължение на статия „MikroTik Cloud Hosted Router (CHR) – пълнофункционален RouterOS img“ от 15.08.2015 г.

Ако желаете да тествате CHR за да изградите вашата виртуална мрежа в GNS3, вижте следващото видео от видео канала на академията в YouTube: GNS3 1.4 and (MikroTik) Cloud Hosted Router – installation and configuration

Преди да използвате CHR в GNS3 е добре да го лицензирате и конфигурирате предварително. Това ще ви спести време след това. Следващата видео демонстрация показва как да стане това.

Д-р Добри Бояджиев - сертифициран MikroTik инструктор. Прочетете повече ›

Публикувано в Новини
0 comments on “Cloud Hosted Router (CHR) – публична бета версия за виртуализация
1 Пингове / Проследяващи връзки за "Cloud Hosted Router (CHR) – публична бета версия за виртуализация"
  1. […] CHR в GNS3? За повече информация вижте статията: Cloud Hosted Router (CHR) – публична бета версия за виртуализация и видеото, с което тя завършва (GNS3 1.4 and (MikroTik) Cloud Hosted […]